< ---- Terug naar de voorpagina

Grote Verhalen

Grote Verhalen zijn verhalen die een wereldbeeld schetsen dat antwoord geeft op wezenlijke vragen die mensen van alle tijden zich hebben gesteld. Waar kom ik vandaan? Waarom doe ik zoals ik doe? Waarom ben ik hier? Wat is de zin van dit alles?

Een bekend Groot Verhaal is natuurlijk het scheppingsverhaal uit het Oude Testament. Maar ook de Moderne Wetenschap heeft haar eigen Grote Verhaal. Zij reduceert het bestaan tot een willekeurige samenloop van omstandigheden, zonder betekenis of doel.

Er zijn echter veel meer betekenisvolle verhalen. Verhalen die veelal terug te voeren zijn op het Grote Verhaal van Oude wijsheid. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van Emanuel Swedenborg of Carl Jung. Maar ook de zienswijzen van Spinoza, Kierkegaard, Nietsche en Heidegger zijn interessant.

Het werelbeeld dat in al deze verhalen uitgedragen wordt laat mensen op een andere manier naar zichzelf en de wereld kijken. Deze verruiming van het blikveld zorgt altijd voor nieuwe inspiratie en/of wezenlijke acceptatie.   

 


< ---- Terug naar de voorpagina

Namaste Webdesign